19 Aralık 2016 Pazartesi

GÖRSELLER


GÖRSELLER

1. İNSUYU MAĞARASI, BURDUR
Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası. İçinde küçüklü büyüklü 9 adet göl bulunmakta. Milyonlarca yıldır süregelen kimsayal olaylardan meydana gelmiş doğal bir güzellik.

2. HASANKEYF, BATMAN
Bir ara sular altında kalacağı da söylenen Hasankeyf'i bir an önce görmek gerekiyor. Kültürlerin buluşma noktası Hasankeyf.

3. AMASRA, BARTIN
Bartın'ın ve Karadeniz'in en şirin kasabalarından biri olan Amasra tam bir sükunet cenneti. Amasra'da kale, müze ve şato da var.


4. AĞRI DAĞI, AĞRI
Türkiye'nin en büyük dağı. Özellikle dağcıların rağbet gösterdiği bir yer. Hz Nuh'un gemisini arayanlar da ya burada ya da cudi'de.


5. İSTANBUL BOĞAZI, İSTANBUL
Şehirlerin şahı İstanbul'un en sevilen yeri belki de. İki kıtanın buluşma noktası. Belki de Türkiye'nin görülmeye en değer yeri.

6. PAMUKKALE, DENİZLİ
Hem doğa hem de tarih harikası Pamukkale. Travertenleri görmeden olmaz. Kaybolmadan ziyaret edilmeli.


7. BALIKLI GÖL, ŞANLIURFA
Hz İbrahim'in  Nemrut ile olan hikayesini bilmeyen yoktur. Balıklı Göl'de o efsanevi balıkları besleyebilir, o uhrevi ortamı yaşayabilirsiniz.

8. IHLARA VADİSİ, AKSARAY
Harika güzellikte bir yer. Vadi boyunca kayalara oyulmuş barınak ve kiliseleri görebilirsiniz. Merdiveni bol bir yer. Manzarası eşsiz.

9. ERCİYES DAĞI, KAYSERİ
Görkemiye büyüleyen dağ. Kayak tesisleri de bulunmakta. Eteklerinde geçirilecek birkaç saat birkaç yılın yorgunluğunu alabilecek kuvvettedir.

10. DÜDEN ŞELALESİ, ANTALYA
Bir doğa harikası. Yazın ortasında bile taze bir serinlik var burada. Antalya'ya gidip de burayı gezmeyen çok şey kaybetmiş sayılır.


11. KAÇKAR DAĞLARI, RİZE
Yeşilin ve mavinin el ele buluştuğu yer Kaçkar. Karadeniz'in harikalarından. Milli Park statüsündedir. Kayak ve dağcılık için idealdir.


12. KURŞUNLU ŞELALESİ, ANTALYA
Antalya'nın en güzel şelalelerinden sadece biri. Bir masal veya fantastik bir film ortamını andırıyor manzarası.


13. KAZ DAĞI, BALIKESİR
Balıkesir ve Çanakkale arasında bulunan Kaz Dağları yeşili, doğası ve şelaleleriyle tam bir görsel şölen sunuyor. Sarıkız'ın memleketi olan Kaz Dağı birçok efsaneye de konu olmuş bir yer.


14. ŞEHRİBAN KANYONU, KASTAMONU
İlk kez 1997 yılında Atlas ekibi tarafından geçilebilmiş kanyon. Kastamonu'nun incisi. Hem tehlikeli hem de karşı konulmaz bir çekiciliği var.


15. KAPADOKYA, NEVŞEHİR
Peribacaları ve balon turları Kapadokya'ya gidenlerin en büyük eğlenceleri. Türkiye'nin en çok ziyaret edilen yerlerinin başında geliyor. 


16. ÖLÜDENİZ, MUĞLA
Dünyanın en güzel kumsallarından birine sahip olan ölüdeniz Fethiye'ye bağlı. Kelebekler Vadisi de burada bulunuyor. Yamaç paraşütü için ideal bir yer.


17. ULUDAĞ, BURSA
Bursa'nın sembolü ve gözbebeği. Kayak turizminde en meşhur dağımız. Manzarasının da eşi benzeri yok. Yaz kış havasının solunması gereken bir yer.


18. UZUNGÖL, TRABZON
Uzungöl'de yeşilin her tonunu bulabilirsiniz. Rengarenk çiçekler ve yaylan ın o muhteşem serin ve temiz havası da cabası.


19. YEDİUYURLAR MAĞARASI, MERSİN
Türkiye'de birden fazla Yediuyurlar Mağarası var. Bunlarden en bilineni ise Mersin, Tarsus'ta bulunan. hemen her gün birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.


20. NEMRUT DAĞI, ADIYAMAN


Güneşin doğuşunun en güzel izlenebildiği yer. Her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramakta. Manzarası ve dev heykelleri ile görülmeye değer bir yer.

BELGESEL SENARYOSU


BELGESEL SENARYOSU



  • Fiziki coğrafya dersinde Nevşehir Peri Bacalarına gezi düzenlenir.
  • Peri bacaları hakkında kısa bir bigi verilir.
  • Peri bacalarının hangi doğal alanlarda oluşabilceği öğretilecek.
  • Hangi dış kuvvetlerin buna etki ettiği neden sonuç ilişkisi içersinde.
  • Peri bacalarının hangi zamanda ve ne kadar süreçte oluştuğu hakkında bilgi verilecek.
  • Temel amacı dış kuvvetlerin etkisini öğrenmek ve doğanın kendi oluşturduğu sanatı yakından tanımak.
  • Çeşitli sorularla gezinin öğrencilerin öğrenme süreci üzerindeki etkisi ve gezinin ne düzeyde yarar sağladığı görülecektir.

18 Aralık 2016 Pazar

Cercis İkiel Makalesinde Geçen Terimler

Cercis İkiel Makalesinde Geçen Terimler

Yarımküre, ölçemasif, jeomorfolojik, jeolojik, jeosenklinal, tektonik,tortul,orografik,
miyosen, mezozoik, relieften,fay,vadi, yarımada,yüzölçümü,sınır,izdüşüm,talebi,dağ,
nehir, dünya, bölge, kıyı, arazi, geçit, ova,yayla,eğim, orojenik, epirojenikrejim, 
topoğrafya, neojen,subsidant, alüvyal, horst, polye, uvala, delta, plato, kalker, lapya,
graben, flivya, aşınım, karstiktraverten,koni,yamaç,yükselti,moren,kıta körfez,maki,
lagün,siklonimsahanlığı,falez,tombolo, regresyon, basınç,tropikal,iklim,debi,havza,
kaldera,ekolojik,garig,zonal,azonal,intrazonal drenaj.

Cercis İkiel Makalesine Eklenecek Görseller


Türkiye'nin Konumu 



Türkiye'nin Sınırları



Türkiye Yer Şekilleri



Türkiye Buzul Haritası


http://kpss.enız bilgininadresi.org/cografya/buzullarin-olusturdugu-sekiller.html

Türkiye'yi Çevreleyen Denizler ve Kıyılar



Karadeniz




Akdeniz



Ege Denizi



Marmara



Türkiye İklim



Akarsu ve Göller



Türkiye Yeraltı Suları



Türkiye Bitki Örtüsü Haritası



Türkiye Orman Haritası



Türkiye Toprak Haritası


Türkiye Fiziki Coğrafyası Öğrenme Çıktıları

Türkiye Fiziki Coğrafyası Öğrenme Çıktıları


  • Dünya'nın oluşum sürecini inceleyerek yaşadığımız coğrafyanın fiziki yapısını irdeleyebilecek ve bu yolla aradaki eşzamanlılığı söyleyebilecekler.
  • Öğrenciler bu dersin sonunda Türkiye fiziki coğrafyası ile ilgili bir makaleyi bilimsel bir yazıyı inceleyebilecek , çıkarımda bulunabilecek ve hafızalarında görsel bir zihin haritası oluşturabilecekler.
  • Öğrenciler bu dersin sonunda Türkiye fiziki coğrafya atlasına baktıklarında kırılgan yapıdaki dağların hangi bölgelerde olduklarını ve isimlerini söyleyebilecekler.
  • Öğrenciler bu dersin sonunda Türkiye fiziki coğrafyası içinde bulunan deltaların oluşumu hakkında bilgi verebilecekler.
  • Öğrenciler bu dersin sonunda Türkiye fiziki coğrafya haritasındaki volkanik dağların hangi bölgelerde olduklarını söyleyebilecekler.
  • Öğrenciler bu dersin sonunda Türkiye fiziki coğrafyası içinde bulunan toprak yapılarıyla bitki örtülerinin  etkileşimi hakkında değerlendime yapabilecekler.
  • Öğrenciler bu dersin sonunda Türkiye deki akarsu ve göllerin hangi amaçla nerelerde kullanıldıkları  hakkında bilgi verebilecekler.

Belgesel Çalışması


Ben olsam belgesel çalışması için Sinop'u seçerdim çünkü Sinop doğal bir liman olup ilk yerleşmesi tunç çağında başlamış MÖ 7.yy'da Helen Kolonisi olarak kurulan Sinop Antil Çağ'da Karadenizin en önemli kenti olmuştur. Helenistik ve Pers kültürünü birleştirmek isteyen Pontusun başkenti olmuş, Antik Çağdan beri parlak ve yoğun ticari kültürel yaşantıya sahip olan Sinop, bu niteliğini Doğu Roma imparatorluğu, Candaroğulları, Büyül Selçuklu İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu yönetimlerinde de sürdürmüştür. İklim özellikleri iç içe geçmiştir.

 Mevsimler arası sıcaklık farkı çok olmayıp Karadeniz iklim tipi egemendir. Sürekli esen rüzgarlar şehirde etkili olmaktadır. Her mevsim yağış gözükür tarihi ve kendine has doğal güzellikleriyle küçük şirin bir ildir.
Sinop merkez şehri orta Karadeniz'de en uç kısımda yer alır.


 BAZALT KAYALIKLARI



Boyabat’a 15 km uzaklıkta Kurusaray köyü civarında Fındıklık mevkiindedir.
Birbirine yakın 3 vadide yer alan Bazalt Kayalardan oluşan sütunların özelliği 4 – 5 – 6 köşeli oluşlarıdır.
Sütunların yüksekliği 30-40 m civarındadır.

Jeolojik oluşumu ile ilgili Maden Tetkik Araştırma Enstitüsü ve 9 Eylül Üniversitesi tarafından yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda genç döneme ait yaklaşık 3-5 milyon yıllık geçmiş olduğu ortaya çıkmıştır.










Bazalt; magmadan volkan patlamaları yoluyla yeryüzüne çıkan bir lav kayacı. Genelde koyu kırmızı ve siyahımsı renkte. Volkandan ergimiş haldeyken çıktığında, akışkanlığıyla yayılıp gitmiş. Bu nedenle yeryüzünün birçok bir çok yerinde, ve de Türkiye’de, geniş ‘’bazalt tabakaları’’ ya da ‘’bazalt yaylaları’’ oluşmuştur. Bu örtü, zamanla üst üste yığılarak, 5-10 ile 100m. Arasındaki kalınlıklara ulaşmış.









Soğuma ve gerilmenin etkisi açıkça görülüyor
 Magmadan çıkan erimiş lav halindeki bazalt akıntısının alt ve üst kısımları, soğuma ve basıncın etkisiyle  farklı biçimler alır.Özellikle soğuma çabuk gerçekleştiğinden ortaya  çıkan büzülmenin etkisiyle bir gerilme ve donma ortaya çıkar.Bu etki de bazalt sütunlarını oluşturan iç çatlamaları  meydana getirilir.











Erimiş bazalt dalgalarının estetiği
 Gerilme ve ani soğumanın etkisiyle donan bazalt lavı, dikey biçimde çatlamaya başlar.Bu çatlaklar daha sonra seyretmeye doyamadığımız prizmatik sütunların kendine özgü biçimlerine dönüşür.Lav kütlesi de ne denli homojen ise prizmalar o denli düzgün biçimlenir.






Devasa boyutlarındaki doğal estetik
 Fındıklı Çağlayan  çevresindeki bazalt sütunlarının, gerek yükseklik gerekse  kesintisiz olarak alışılmışın dışındaki boyutları, eşsiz doğal anıtı, Türkiye adına korunması gereken  jeolojik bir miras  haline getiriyor.







Yaşama konaklık eden lavlar
 Bazalt sütunları volkanizma hareketleriyle  yerin altından, magmadan ergimiş halde geldiklerinden içlerinde bir yaşam biçimi ve izi taşımazlar: Ama yaşam milyonlarca yıl sonra bile bu kayaçların yakasına yapışabiliyor.






Türkiye'de tek bir yerde bulunmakadır ve dünyada çok nadir görülür.